אודות והדרכה

​​​​​​​​​​Smart7 OpenData כל המידע במקום אחד

Smart7 OpenData מכיל מאגרי מידע מגוונים בתחומים שונים הנוגעים לעיר באר שבע, הפתוחים לצפייה ושימוש הציבור הרחב. האתר מנגיש מאגרים בפורמטים שונים ומאפשר חיפוש נתונים בקלות לנוחיותם של המשתמשים. משתמשי האתר מוזמנים לגשת באופן חופשי וללא הגבלה למאגרים, לפתח יישומים ומערכות המבוססות על המידע, לנתח את הנתונים ועוד. מאגרי המידע באתר מעודכנים באופן אוטומטי גם ביישומים המבוססים עליו.

מאחורי הפרויקט

Smart7 OpenDa​ta מטרתו לקדם שקיפות מידע לציבור, להפחית את העומס התפעולי על העירייה ולייצר חדשנות מבוססת מידע. אנו מאמינים כי שקיפות יוצרת אמון בין העיר לתושבים וכך נוכל להפוך יחד את באר שבע לעיר חכמה יותר. כיום, האתר כולל מאגרי מידע מארגונים שונים ותחומים מגוונים. ניתן למצוא באתר מידע ממשרדי ממשלה, רשויות מקומיות, תאגידים שונים ועוד. מאגרי המידע כוללים נושאים רבים כמו: תחבורה, חינוך, ספורט, תכנון עיר, מרחב ציבורי, ביטחון, רווחה, דת ועוד.

על הא​תר

באתר תוכלו למצוא מאגרי מידע עירוניים בפורמט קוד פתוח, בטכנולוגיה המובילה בעולם בתחום - תשתית Ckan בקוד פתוח.
Ckan הינה קטלוג מידע לניהול נתונים המנגישה את הנתונים על ידי מתן כלים לייעול פרסום, שיתוף, חיפוש ושימוש.

קצת על​ פרויקט עיר דיגיטלית – Smart7

העיר באר שבע נבחרה על-ידי ממשלת ישראל כפיילוט הלאומי למיזם עיר דיגיטלית, בתחומי עיר חכמה וחינוך. פיילוט Smart7 Data) Open data) מבוצע על-ידי עיריית באר שבע בשיתוף מרכז החדשנות הדיגיטלית CDI, כחלק מפרויקט עיר דיגיטלית. הפרויקט נעשה בתמיכת מטה ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי.

התכנית האסטרטגית לעיר דיגיטלית

השלב הראשון של הפרויקט יצא לדרך בשנת 2016, וכלל כתיבת תכנית אסטרטגית, אשר הוכנה בשיתוף חברת הייעוץ הבינלאומית Deloitte. במקביל להכנת התכנית, התבצעו מספר פיילוטים כאשר מידע פתוח הוא אחד מהם בשיתוף מרכז החדשנות הדיגיטלית CDI, המהווה חברה לתועלת הציבור ועוסק במגוון תחומים דיגיטליים-חברתיים. נושאי הפיילוטים נקבעו באמצעות מודל תעדוף כמותי אשר כלל את הפרמטרים רבים כמו: יעילות, בהקשר לצמצום עלויות ולתשומות כוח אדם; רלוונטיות, בהקשר לאוכלוסיות יעד רלוונטיות- תדירות שימוש, רלוונטיות לשיפור באיכות החיים של התושבים, צמצום פערים חברתיים, יכולת שכפול לערים נוספות בישראל ועוד.​

הקמת הפרויקט ומטרותיו

​ברשויות מקומיות בעולם בשנים האחרונות, מידע עירוני (כזה שלא מכיל מידע אישי) שלא נחשף לציבור מסיבות שונות, ובראשן חוסר האפשרות המובנית לפרסם מידע בצורה מסודרת, עבר סיווג מחדש ולעיתים גם סידור, ניקוי וטיהור ממידע שגוי או ישן כך שאפשר יהיה לפרסמו. החלוצה ואולי גם המובילה בנושא זה היא עיריית ניו יורק, שהכריזה על כל המידע בעירייה כ״פתוח תחילה״ ובוחנת כל מידע לגופו כדי לוודא מהו הרציונל שלא לשחררו לציבור. בהמשך למגמות אלה פותחת העירייה מאגרי מידע מגוונים בתחומים שונים הנוגעים לעיר לצפייה ולשימוש הציבור הרחב. כלל המאגרים מונגשים בפורמטים שונים, לנוחיותם של המשתמשים ולפרויקט שלוש מטרות מרכזיות:
  • הגברת השקיפות של העירייה
  • הפחתת עומס תפעולי על גורמי העירייה, הנגרם עקב בקשות פרטניות למסירת מידע
  • פיתוח חברתי-כלכלי מבוסס מידע (Data Driven Innovation), תוך חיזוק תרבות החדשנות בעיר ומשיכת גופי מחקר, פיתוח וכן גורמים עסקיים

קוד פתוח

קוד פתוח משמש בעולם התוכנה לציון תוכנה שקוד המקור שלה פתוח ונגיש לכל מי שחפץ בו והוא חופשי לשימוש, לצפייה, לעריכת שינויים ולהפצה מחודשת לכל אחד ואחת. שיטת פיתוח כזו מאפשרת בעצם לכל מי שחפץ בכך לקחת חלק בפיתוח התוכנה ולתרום לשיפורה. מושג קרוב במשמעותו (ויש אומרים שזהה במשמעותו) הוא "תוכנה חופשית". לעיתים כוללים את שניהם ביחד כ"תוכנה חופשית וקוד פתוח".

יש להבחין בין קוד פתוח לבין קוד נגיש – מצב שבו ניתן לראות את הקוד אך אסור לבצע בו שינויים. מצב זה אינו נופל תחת הקטגוריה של קוד פתוח.

סוגי פורמטים ומידע
JSON ראשי תיבות של JavaScript Object Notation הוא פורמט טקסטואלי, המיועד להעברת מבני מידע המורכבים מזוגות של מפתח-ערך. השימוש העיקרי של הפורמט הוא להעברת מידע בין שרת לצרכן כתחליף לפורמט XML. בנוסף, מבוסס עליו הפורמט הגאוגרפי - GeoJSON הכולל קואורדינטות.

XML ראשי תיבות של eXtensible Markup Language הוא תקן לייצוג נתונים במחשבים. שימוש ב־XML מקל על החלפת נתונים בין מערכות שונות שפועלות על גבי תשתיות שונות. תקן ה-XML לא מגדיר איזה מידע יוצג אלא מגדיר כיצד לייצג מידע באופן כללי

CSV ראשי תיבות של Comma-separated values הוא צורה לשמירת טבלאות בטקסט פשוט. בפורמט זה כל רשומה מופרדת באמצעות שבירת שורה וכל רשומה מורכבת משדות המופרדים באמצעות תו מוגדר, כאשר בדרך כלל נעשה שימוש בפסיק או בטאב (פורמט זה נקרא tsv). בדרך כלל לכל התאים יש מספר שדות זהה.

URL ראשי תיבות שלUniform Resource Locator הוא רצף של תווים במבנה אחיד המשמש לייצוג המיקום של דפי אינטרנט וקבצים ברשת האינטרנט. באופן עממי ה־URL מכונה כתובת האתר, כתובת רשת או כתובת הדף. למעשה, URL הוא מקרה פרטי של URI, שהוא המונח הנכון, הכולל את כל הכתובות בהן נעשה שימוש, אך בשל סיבות היסטוריות, המונח URL נמצא בשימוש נרחב. מאגרים להם מקור מידע חיצוני יופיעו עם פורמט ה – URL.

למידע נוסף על פרויקט Smart7 - עיר דיגיטלית

שאלות ותשובות